/ 14 Dec

Personeel behouden: zo doe je dat

Vrijwel iedere werkgever heeft er mee te maken: een tekort aan personeel. En als je eenmaal personeel hebt gevonden kan het lastig zijn om je mensen te behouden. Andere werkgevers bieden bijvoorbeeld betere arbeidsovereenkomsten aan.

En recruiters benaderen je personeel via LinkedIn met mooie aanbiedingen om bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Al met al is het dus niet alleen belangrijk om personeel te vinden, maar ook onder personeel vervolgens te behouden. Hoe je dat doet? Daarvoor geven we je in dit blog een aantal waardevolle tips.

Bied een marktconform salaris aan

De tijd dat je met een minimum salaris personeel kunt behouden behoort tot het verleden. Een marktconform salaris of een salaris daarboven is tegenwoordig de norm. Bied je werknemers daarom minimaal een marktconform salaris aan.

Wat verder goed kan werken om personeel te behouden, is het aanbieden van een bonusregeling. Op die manier voorkom je dat je onnodig hoge salarissen uitbetaald zonder dat daar een bepaald resultaat tegenover staat.

Secundaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil

Naast een goed salaris zijn secundaire arbeidsvoorwaarden een goed middel om je te onderscheiden ten opzichte van andere werkgevers. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Een auto van de zaak
  • Korting op producten of diensten
  • Kinderopvang op het werk
  • Sportfaciliteiten op het werk of een sportabonnement bij een sportschool
  • Stoelmassages
  • Lunches
  • Scholingsmogelijkheden

Kortom, met secundaire arbeidsvoorwaarden kun je jezelf als werkgever bijzonder aantrekkelijk maken en dat draagt weer bij aan het behouden van personeel.

Goed om te weten: vanuit de overheid zijn er diverse subsidies beschikbaar om de kosten voor scholing deels te betalen. Een voorbeeld is het ontwikkelfonds. Op websites zoals upgradejezelfregiozwolle.nl kun je meer informatie over het ontwikkelfonds vinden.

Bied toekomstperspectief met doorgroeimogelijkheden

Voor veel mensen is het belangrijk om in hun werk te kunnen groeien. Een belangrijk onderdeel daarbij is om door te kunnen groeien naar andere functies. Inventariseer daarom welke doorgroeimogelijkheden er per functie zijn en communiceer ze naar medewerkers zodat ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden.

Wees flexibel met werktijden en werklocaties

Voor veel mensen is flexibiliteit in werkuren en werklocatie steeds belangrijker. Bied daarom als werkgever mogelijkheden aan om thuis te werken. Wees ook flexibel met de tijden waarop je personeel werkt. Tenzij dat natuurlijk niet anders kan. omdat je bijvoorbeeld een winkel hebt of omdat de klantenservice op bepaalde tijdstippen goed bereikbaar moet zijn.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Deondernemendecommissaris.nl